27 d’octubre de 2024… tornarem a córrer!!

Aquesta activitat té el seu origen l’any 2008, moment en què celebràvem el desè aniversari del naixement d’Esquerra Unida i Alternativa. Ens vam plantejar la realització d’un esdeveniment especial i vam decidir homenatjar un episodi republicà que ens tenia el cor-robat: el projecte de l’Olimpíada Popular de Barcelona de 1936. Així doncs, i aprofitant que era any Olímpic, vam dur a terme aquest reconeixement ‘actiu’ amb una activitat esportiva i cultural.

L’Olimpí­ada Popular, organitzada per part d’entitats cíviques i treballadores, s’havia de dur a terme a Barcelona, del 19 al 26 de juliol de 1936, com a resposta a l’Olimpí­ada de Berlí­n, que havia esdevingut una eina d’apologia del feixisme i la xenofòbia. El cop militar feixista del General Franco, produït 24 hores abans, va impedir que aquest fraternal projecte es desenvolupés. Tanmateix, molts dels atletes que ja s’havien desplaçat a Barcelona, van decidir allistar-se solidàriament com a milicians, generant així l’embrió del qual posteriorment serien les Brigades Internacionals.

Des de la línia de recuperació de la memòria democràtica de la nostra fundació, vam observar que el millor homenatge a aquest bonic projecte era intentar-lo dur a terme… almenys amb una cursa i una caminada! Això sí, mantenint l’esperit de fraternitat i de respecte a l’adversari de l’Olimpí­ada Popular, deixant en un segon pla la competitivitat, l’espectacle i l’interès per rècords i marques.

(Consulteu l’apartat “Olimpíada Popular” per a més informació)

A més de l’homenatge que volem retre, destaquem també altres qüestions que voldrí­em fomentar amb aquesta activitat:

  • Commemorar un fet esportiu lligat a la ciutat de Barcelona, de caràcter popular i solidari, on quedava demostrat que la pràctica d’esport pot unir persones, territoris i cultures.
  • Donar a conèixer una iniciativa prou desconeguda com l’Olimpíada Popular, ja que creiem que és un exemple de concepció de l’esport i els esdeveniments esportius alhora que ho és a nivell de valors democràtics i solidaris.
  • Recuperar la memòria democràtica associada a fets esportius catalans.
  • Retre homenatge, tant a les persones que van haver de fugir de la repressió franquista i a les que van lluitar per la reconquesta de les llibertats democràtiques, inclosos els atletes olí­mpics que van acabar unint-se a les files republicanes.
  • Recuperar la memòria democràtica des de la República tenint en compte els valors en què es fonamentava i promovia.
  • Reivindicació de les conquestes sindicals en els anys trenta, com les millores en la jornada laboral, que permeteren la democratització i l’extensió de la cultura i de l’esport popular. 
  • Promoure la cultura atlètica en el teixit social barceloní.